Centar za samostalni zivot osoba sa invaliditetom Kragujevac

Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom

Podržana inicijativa Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom o izradi LAP-a za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u Kragujevcu
Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom

U sklopu projekta NOOIS-a pod nazivom „Kampanja za izradu lokalnih akcionih planova (LAP-a) iz oblasti invalidnosti“ koji je finansijski podržan od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sektora za zaštitu OSI, održan je prvi konsultativni sastanak u Kragujevcu, 17. avgusta u Skupštini grada, kome su prisustvovali predstavnici Skupštine grada, na čelu sa dr Gordanom Damnjanović, članicom Gradskog veća za socijalnu i zdravstvenu zaštitu i njenim saradnicima, predstavnici svih organizacija OSI iz Kragujevca, predstavnik Sektora za zaštitu OSI, Tatjana Prijić, rukovodilac Grupe za normativne, upravne i nadzorne poslove u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom i predstavnici NOOIS-a, Milan Stošić, predsednik i Ivanka Jovanović, izvršna direktorka.

Sastanak je održan u okviru 5. sednice Saveta za osobe sa invaliditetom u proširenom sastavu, a nakon predstavljanja projekta i ideje o izradi lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u Kragujevcu, doneta je jednoglasna odlka o usvajanju ove inicijative, koja će u najkraćem roku biti poslata gradonačelniku i Skupštini na usvajanje.

Dogovorena je i dinamika aktivnosti, a već u septembru će biti održana radionica o izradi drafta LAP-a, kako bi do kraja oktobra taj proces bio završen i kako bi se ostavilo dovoljno vremena za planiranje budžeta za aktivnosti koje će LAP sadražti.

Planirano je da dokument bude usvojen do kraja ove ili početka naredne godine, što će biti i javno promovisano, uz učešće svih aktera.

Tokom dvočasovnog sastanka je rečeno da je cilj ovog projekta pružanje ekspertske i organizacione podrške lokalnim samoupravama u Srbiji, uključujući i podršku svim organizacijama OSI iz tih gradova, da kroz međusobno partnerstvo i uz aktivno učešće NOOIS-a, napišu lokalne akcione planove (LAP-ove) za unapređenje položaja OSI u narednom dvogodišnjem periodu (2018-2020). LAP-ovi će biti u skladu sa novom Strategijom unapređenja položaja OSI za period 2016-2020 koju će Vlada RS usvojiti tokom jeseni ili zime. Naglašeno je da je to izuzetno značajno, jer lokalni AP predstavljaju razradu Strategije, prilagođenu lokalnim potrebama, kao i realnim mogućnostima na lokalu, koje nisu istovetne. Bez lokalnih AP-a ciljevi i mere predviđeni nacionalnim strateškim dokumentom neće biti auomatski primenjeni u praksi, naročito ne na lokalnom nivou.

 

Posebno je bilo reči o važnosti partnerstva koje ovaj projekat podrazumeva između lokalnih samouprava i organizacija OSI, kao i resornog Ministarstva, u procesu izrade, kao i usvajanja dokumenta u lokalnim Skupštinama, zaključno sa budžetom za svaku godinu njegove implementacije koji treba da budu u skladu sa realnim mogućnostima svake lokalne samouprave.

 

Dokumenti

Lista vaŽnih dokumenata

Vesti

Izbor korisnika usluge personalne asistencije u 2019
 Izbor korisnika usluge personalne asistencije u 2019
Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Kragujevac obaveštava zainteresovane potencijalne korisnike usluge personalne asistencije da je po osnovu potpisanog Ugovora o pružanju usluge personalne asistencije br.404-142/19-XII (od 19.aprila 2019.godine), izabran u sprovedenom postupku Javne nabavke broj 1.2.4/19 za pružaoca usluge personalne asistencije na teritoriji grada Kragujevca.
Ceo tekst...
Javni radovi NSZ 2018
Javni radovi NSZ 2018
U Centru za samostalni život OSI Kragujevac od 1.juna 2018.godine sprovode se javni radovi. Na javnim radovima angažovano je 6 osoba sa invaliditetom i 3 nezaposlene osobe sa evidencije NSZ – filijala Kragujevac.
Ceo tekst...
Primeni prvu pomoć – spasi život
Primeni prvu pomoć – spasi život
U saradnji Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Kragujevac i Edukativnog centra Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac, organizuje se obuka "Primeni prvu pomoć – spasi život".
Ceo tekst...


Zanimljivosti

Studija: Autizam se može dijagnostikovati već u drugoj godini detetova života
Studija: Autizam se može dijagnostikovati već u drugoj godini detetova života
Prema podacima iz studije evidentno je da su kod dece kojoj je kasnije dijagnostikovan autizam već u drugoj godini primećena odstupanja u motorici, komunikacijskim veštinama i socijalnoj interakciji
Ceo tekst...
Beč - najpristupačniji grad u Evropi za osobe sa invaliditetom
Beč - najpristupačniji grad u Evropi za osobe sa invaliditetom
Britanske dnevne novine "Dejli telegraf" pohvalile su Beč zbog ponude za korisnike kolica i proglasile ga jednim od najpristupačnijih gradova za osobe s invaliditetom.
Ceo tekst...
Asistivna tehnologija: Upravljanje kompjuterom ustima, jezikom ili obrazima
Asistivna tehnologija: Upravljanje kompjuterom ustima, jezikom ili obrazima
Džoz 2 (Jouse 2) je napredni USB računarski miš koji osobama sa invaliditetom daje mogućnost korišćenja napredne računarske tehnologije.
Ceo tekst...


Sport i razonoda

Stonoteniski turnir za osobe sa invaliditetom u Kragujevcu
Stonoteniski turnir za osobe sa invaliditetom u Kragujevcu
U okviru stonoteniske lige za osobe sa invaliditetom, u Kragujevcu je sedmi put zaredom organizovan Đurđevdanski turnir, u subotu 27.maja 2017.godine.
Ceo tekst...
Ekipa powerliftera predstavila rezultate i medalje sa svetskog i državnog prvenstva Knjaževcu
Ekipa powerliftera predstavila rezultate i  medalje sa svetskog i državnog prvenstva Knjaževcu
Utorak, 04. oktobar 2016.godineZa članove Kluba snage osoba sa invaliditetom “Aura“, koji su osvojili 16 medalja na nedavno održanom državnom i svetskom prvenstvu u powerliftingu u GPC Federaciji za osobe sa invaliditetom, predstavnici lokalne samouprave priredili su danas prijem u zgradi Gradske uprave.
Ceo tekst...
Izlet članova Centra za samostalni život OSI Kragujevac
Izlet članova Centra za samostalni život OSI Kragujevac
CSŽ OSI Kragujevac 20. septembra 2014. godine organizovao je celodnevni izlet za članove udruženja
Ceo tekst...