Centar za samostalni zivot osoba sa invaliditetom Kragujevac

Održana obuka „Primeni prvu pomoć - spasi život“

U Centru za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom „Iskra“ održana je obuka „Primeni prvu pomoć - spasi život“, koju su u saradnji realizovali Centar za samostalni život OSI Kragujevac i Edukativni centar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.
Održana obuka „Primeni prvu pomoć - spasi život“

Kada se pomenu osnovna, praktična znanja iz prve pomoći, vrlo često ne razmišlјamo o koristi koju bismo imali da nam zatrebaju.  Kada profesionalnoj intervenciji koja spasava život, prethodi ukazivanje prve pomoći, šanse za preživlјavanje se višestruko uvećavaju. Znati pružiti efikasnu, stručnu i pravovremenu prvu  pomoć ugroženim osobama u incidentnim situacijama je od izuzetnog značaja za spašavanje života. Obuka ima za cilј sticanje osnovnih znanja i ovladavanje praktičnim veštinama za pružanje prve pomoći, od trenutka kad neko izgubi svest i prestane da diše, doživi epileptični napad ili doživi različite povrede i incidentne situacije koje mogu ugroziti život, do dolaska Hitne pomoći. 

Polaznici obuke bili su stručni radnici, stručni saradnici i zaposleni u institucijama sistema socijalne zaštite, pružaoci socijalnih usluga čiji su korisnici osobe sa invaliditetom, kao i članovi udruženja osoba sa invaliditetom iz Kragujevca. Prva pomoć je višestruko korisna ne samo kod saobraćajnih nezgoda, jer se povrede mogu desiti i u kući, na radnom mestu i u različitim  životnim situacijama. Praktična obuka  za pružanje prve pomoći, doprinosi povećanju znanja i veština pojedinaca spremnih na to da pomognu u kritičnim momentima.Saniranje povreda i sprečavanje od dalјeg, mogućeg povređivanja, kao i bezbedna evakuacija i transport ugroženog lica, samo su neke od tehnika koje se uče na obukama iz prve pomoći koju sprovodi ZHMP Kragujevac.

“ Ako se u blizini ugroženog nađe osoba koja zna prvu pomoć, koja bar zna da pruži kompresije grudnog koša i održi cirkulaciju, mnogo je veća šansa da kada mi stignemo uz pomoć, medicine, nauke i opreme koju imamo, uspostavimo disanje i cirkulaciju” , kaže dr Gordana Đokić, načelnca Edukativnog centra Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac.

Učesnici radionice bili su u prilici da slušaju predavanja lekara i zaposlenih u Hitnoj pomoći ali i da se kroz praktične vežbe nauče kako se obezbeđuje sigurnost, proverava da li je osoba svesna i da li diše, kako je postaviti u siguran bočni položaj ako je bez svesti i kako pružiti mere oživljavanja ukoliko osoba ne diše. Obuka će doprineti podizanju kvaliteta i bezbednosti u radu sa korisnicima zaposlenih stručnih radnika i saradnika pružaoca usluga socijalne zaštite u Kragujevcu.

Kragujevac, 19.04.2018.godine

Dokumenti

Lista vaŽnih dokumenata

Vesti

Izbor korisnika usluge personalne asistencije u 2019
 Izbor korisnika usluge personalne asistencije u 2019
Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Kragujevac obaveštava zainteresovane potencijalne korisnike usluge personalne asistencije da je po osnovu potpisanog Ugovora o pružanju usluge personalne asistencije br.404-142/19-XII (od 19.aprila 2019.godine), izabran u sprovedenom postupku Javne nabavke broj 1.2.4/19 za pružaoca usluge personalne asistencije na teritoriji grada Kragujevca.
Ceo tekst...
Javni radovi NSZ 2018
Javni radovi NSZ 2018
U Centru za samostalni život OSI Kragujevac od 1.juna 2018.godine sprovode se javni radovi. Na javnim radovima angažovano je 6 osoba sa invaliditetom i 3 nezaposlene osobe sa evidencije NSZ – filijala Kragujevac.
Ceo tekst...
Primeni prvu pomoć – spasi život
Primeni prvu pomoć – spasi život
U saradnji Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Kragujevac i Edukativnog centra Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac, organizuje se obuka "Primeni prvu pomoć – spasi život".
Ceo tekst...


Zanimljivosti

Studija: Autizam se može dijagnostikovati već u drugoj godini detetova života
Studija: Autizam se može dijagnostikovati već u drugoj godini detetova života
Prema podacima iz studije evidentno je da su kod dece kojoj je kasnije dijagnostikovan autizam već u drugoj godini primećena odstupanja u motorici, komunikacijskim veštinama i socijalnoj interakciji
Ceo tekst...
Beč - najpristupačniji grad u Evropi za osobe sa invaliditetom
Beč - najpristupačniji grad u Evropi za osobe sa invaliditetom
Britanske dnevne novine "Dejli telegraf" pohvalile su Beč zbog ponude za korisnike kolica i proglasile ga jednim od najpristupačnijih gradova za osobe s invaliditetom.
Ceo tekst...
Asistivna tehnologija: Upravljanje kompjuterom ustima, jezikom ili obrazima
Asistivna tehnologija: Upravljanje kompjuterom ustima, jezikom ili obrazima
Džoz 2 (Jouse 2) je napredni USB računarski miš koji osobama sa invaliditetom daje mogućnost korišćenja napredne računarske tehnologije.
Ceo tekst...


Sport i razonoda

Stonoteniski turnir za osobe sa invaliditetom u Kragujevcu
Stonoteniski turnir za osobe sa invaliditetom u Kragujevcu
U okviru stonoteniske lige za osobe sa invaliditetom, u Kragujevcu je sedmi put zaredom organizovan Đurđevdanski turnir, u subotu 27.maja 2017.godine.
Ceo tekst...
Ekipa powerliftera predstavila rezultate i medalje sa svetskog i državnog prvenstva Knjaževcu
Ekipa powerliftera predstavila rezultate i  medalje sa svetskog i državnog prvenstva Knjaževcu
Utorak, 04. oktobar 2016.godineZa članove Kluba snage osoba sa invaliditetom “Aura“, koji su osvojili 16 medalja na nedavno održanom državnom i svetskom prvenstvu u powerliftingu u GPC Federaciji za osobe sa invaliditetom, predstavnici lokalne samouprave priredili su danas prijem u zgradi Gradske uprave.
Ceo tekst...
Izlet članova Centra za samostalni život OSI Kragujevac
Izlet članova Centra za samostalni život OSI Kragujevac
CSŽ OSI Kragujevac 20. septembra 2014. godine organizovao je celodnevni izlet za članove udruženja
Ceo tekst...