Centar za samostalni zivot osoba sa invaliditetom Kragujevac

Posao za nekoliko stotina novih radnika

Fabrika Fori tekstil Srbija (Fory tekstile Ser) u Kragujevcu, koja posluje u sastavu slovenačke Grupe Fori, pre pet i po godina preuzela je nekadašnju Zastava tapacirnicu od firme MTU iz Sloven Gradeca, a krajem 2015. najavila je i značajno širenje poslovanja u centru Šumadije i zapošljavanje nekoliko stotina novih radnika.

Kako saznaje naš list, u toku su završni potezi u realizaciji te najave, a formiranje dva nova preduzeća, preko kojih će se, prema planovima, realizovati ta najava, privodi se kraju. Reč je o firmama Fori produkts ser i Papilon.

U prvoj od njih, Fori produkts ser, koja nije locirana na matičnoj lokaciji kompanije u krugu Zastave, već se nalazi u Industrijskoj zoni na ulazu u Kragujevac iz pravca Batočine, upravo se instalira oprema za proizvodnju pomagala i kolica za invalide. U toj fabrici, koja će se u prvoj fazi rada prostirati na 2.500 kvadratnih metara, u narednih godinu dana posao će dobiti do 250 novih radnika. U Grupi Fori za Danas kažu da je kompletna proizvodnja invalidskih pomagala i kolica namenjena izvozu, te da će prvi kontingent tih proizvoda poslovnom partneru, multinacionalnoj kompaniji Invoker, biti isporučen do kraja leta. Očekuje se da će godišnji prihod od isporuke pomagala da iznosi oko 14 miliona evra.

– Poslovi sa multinacionalnim kompanijama ne dobijaju se nimalo lako. Naprotiv, aranžmani se sklapaju tek nakon njihove ozbiljne i dugotrajne provere svih vaših potencijala i mogućnosti. Ali, kad se jednom uđe u posao sa takvim kompanijama, onda to može da bude i te kako isplativo, jer vam „multinacionalke“ obezbeđuju svetska tržišta, što, opet, otvara mogućnost za širenje vaših delatnosti. Tako će, zahvaljujući saradnji sa Invokerom, firma Fori products ser proizvodni prostor u fabrici u kragujevačkoj Industrijskoj zoni „Servis 2“ u dogledno vreme sa 2.500 povećati na 5.000 kvadrata. To, s druge strane, znači povećanje obima proizvodnje i prihoda, ali i otvaranje novih radnih mesta, ističu naši sagovornici.

U preduzeću Papilon, koje je formalno osnovano još krajem prošle godine, i koje je locirano u pogonima i Fori tekstila, biće angažovano nekoliko desetina novih radnika sa invaliditetom, koji će biti angažovani u proizvodnji enterijera za automobile. Za razliku od kolega, radnici sa invaliditetom neće imati normirane poslove, kao ni prekovremeni i smenski rad.

Poslovanje širom sveta

Grupa Fori posluje širom sveta, od Slovenije i Austrije, preko Rusije, do Kine i drugih zemalja. Njena kragujevačka fabrika, u kojoj je trenutno zaposleno 438 radnika, ostvaruje godišnji promet od oko 13 miliona evra. Sa fabrikom Fori products ser, koja uskoro počinje sa radom, Grupa Fori će u Kragujevcu udvostručiti godišnji promet. Fabrika, inače, proizvodi delove za enterijer automobila, odnosno navlake naslona za glavu i ruke od štofa, skaja i kože za najpoznatije svetske automobilske kompanije (Ford, Folksvagen, Pežo, OPEL, Citroen, BMW…), te plastične pozicije za Gorenje i drugo.

Dokumenti

Lista vaŽnih dokumenata

Vesti

Izbor korisnika usluge personalne asistencije u 2019
 Izbor korisnika usluge personalne asistencije u 2019
Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Kragujevac obaveštava zainteresovane potencijalne korisnike usluge personalne asistencije da je po osnovu potpisanog Ugovora o pružanju usluge personalne asistencije br.404-142/19-XII (od 19.aprila 2019.godine), izabran u sprovedenom postupku Javne nabavke broj 1.2.4/19 za pružaoca usluge personalne asistencije na teritoriji grada Kragujevca.
Ceo tekst...
Javni radovi NSZ 2018
Javni radovi NSZ 2018
U Centru za samostalni život OSI Kragujevac od 1.juna 2018.godine sprovode se javni radovi. Na javnim radovima angažovano je 6 osoba sa invaliditetom i 3 nezaposlene osobe sa evidencije NSZ – filijala Kragujevac.
Ceo tekst...
Primeni prvu pomoć – spasi život
Primeni prvu pomoć – spasi život
U saradnji Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Kragujevac i Edukativnog centra Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac, organizuje se obuka "Primeni prvu pomoć – spasi život".
Ceo tekst...


Zanimljivosti

Studija: Autizam se može dijagnostikovati već u drugoj godini detetova života
Studija: Autizam se može dijagnostikovati već u drugoj godini detetova života
Prema podacima iz studije evidentno je da su kod dece kojoj je kasnije dijagnostikovan autizam već u drugoj godini primećena odstupanja u motorici, komunikacijskim veštinama i socijalnoj interakciji
Ceo tekst...
Beč - najpristupačniji grad u Evropi za osobe sa invaliditetom
Beč - najpristupačniji grad u Evropi za osobe sa invaliditetom
Britanske dnevne novine "Dejli telegraf" pohvalile su Beč zbog ponude za korisnike kolica i proglasile ga jednim od najpristupačnijih gradova za osobe s invaliditetom.
Ceo tekst...
Asistivna tehnologija: Upravljanje kompjuterom ustima, jezikom ili obrazima
Asistivna tehnologija: Upravljanje kompjuterom ustima, jezikom ili obrazima
Džoz 2 (Jouse 2) je napredni USB računarski miš koji osobama sa invaliditetom daje mogućnost korišćenja napredne računarske tehnologije.
Ceo tekst...


Sport i razonoda

Stonoteniski turnir za osobe sa invaliditetom u Kragujevcu
Stonoteniski turnir za osobe sa invaliditetom u Kragujevcu
U okviru stonoteniske lige za osobe sa invaliditetom, u Kragujevcu je sedmi put zaredom organizovan Đurđevdanski turnir, u subotu 27.maja 2017.godine.
Ceo tekst...
Ekipa powerliftera predstavila rezultate i medalje sa svetskog i državnog prvenstva Knjaževcu
Ekipa powerliftera predstavila rezultate i  medalje sa svetskog i državnog prvenstva Knjaževcu
Utorak, 04. oktobar 2016.godineZa članove Kluba snage osoba sa invaliditetom “Aura“, koji su osvojili 16 medalja na nedavno održanom državnom i svetskom prvenstvu u powerliftingu u GPC Federaciji za osobe sa invaliditetom, predstavnici lokalne samouprave priredili su danas prijem u zgradi Gradske uprave.
Ceo tekst...
Izlet članova Centra za samostalni život OSI Kragujevac
Izlet članova Centra za samostalni život OSI Kragujevac
CSŽ OSI Kragujevac 20. septembra 2014. godine organizovao je celodnevni izlet za članove udruženja
Ceo tekst...