Centar za samostalni zivot osoba sa invaliditetom Kragujevac

Grad podržao projekat personalne asistencije

U Gradskoj upravi, danas je svečano potpisan ugovor o realizaciji projekta “Servis personalne asistencije za kvalitetniji život osoba sa invaliditetom“ koji će sprovoditi Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad “Solidarnost“.
Grad podržao projekat personalne asistencije

Ugovor o realizaciji projekta koji je grad Kragujevac podržao sa 1145792 dinara na konkursu za sufinansiranje projekata udruženja i organizacija u oblasti socijalne zaštite, što iznosi 80% ukupne vrednosti projekta, potpisali su u ime grada dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja i Milena Stojanović, predsednica Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom. Imajući u vidu šta znači personalni asistent za osobu sa invaliditetom, ova projektna aktivnost je vrlo rado prihvaćena u lokalnoj samoupravi. 

Na konkurs lokalne samouprave su se javila dva udruženja, Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom i još jedno udruženje koje nije ispunilo uslove konkursa. Projekat podrazumeva angažovanje 8 personalnih asistenata koji će umnogome doprineti kvalitetu života osoba sa invaliditetom. U nekom narednom periodu želјa nam je da taj broj bude i veći. Odobrena sredstva čine 80% vrednosti projekta dok će 20% uložiti organizacija koja sprovodi projekat. Ali ono što predstavlјa 100% vašeg učešća jeste vaša hrabrost, vaše nesebično srce da pomognete lјudima kojima je ta pomoć zaista neophodna, da se što kvalitetnije, što bolјe uklјuče u sve aspekte društvenog života - kaže dr Damnjanović.

Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad “Solidarnost“ koji će učestvovati u proceni kapaciteta i potreba samih korisnika. Korisnici koji su zainteresovani za korišćenje ove usluge, moći će da se jave Centru za socijalni rad ili Centru za samostalni život osoba sa invaliditetom. Asistenti će biti angažovani preko Nacionalne službe za zapošlјavanje i potrebno je da poseduju sertifikate o završenoj obuci za pružanje ove usluge.

Ispred Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom želim da se zahvalim gradu što je i ove godine odvojio sredstva za uslugu personalne asistencije. Ovo je druga godina za redom kako grad Kragujevac podržava servis personalne asistencije. Prošle godine on je trajao 9 meseci i podržao je 12 korisnika. Ove godine nije bilo mogućnosti da bude podržano više od 8 korisnika, a projekat će trajati do kraja godine. Usluga personalne asistencije ima izuzetan značaj za osobe sa invaliditetom, ako se uzme u obzir da su korisnici usluge osobe koje imaju najviši stepen telesnog invaliditeta i koje imaju visok stepen zavisnosti od podrške drugog lica u zadovolјavanju osnovnih, ličnih potreba. Ako se to uzme u obzir, onda je nemerlјiv uticaj koji ovaj vid podrške ima za kvalitet života ovih lica ali i njihovih porodica - kaže Milena Stojanović. 

Svoje pozitivno iskustvo učešća u ovom projektu, kao korisnik, u prethodnom ciklusu, podelio je Boba Narandžić. Personalni asistent, po mom iskustvu, za osobe koje imaju veći procenat invaliditeta, apsolutno je neophodna za normalno funkcionisanje. Možete vi da budete mentalni džin, ako ne možete sa 5 cm nešto da dohvatite, vi ste jednostavno hendikepirani. Personalni asistenti ne samo da pomažu oko takvih stvari, nego i podstiču invalida i motivišu na veću aktivnost. Molio bih da ubuduće pokušaju svi da shvate da je nama to neophodno. Nama nije potreban novac za hranu, mi ćemo da trpimo gladni ako treba, nama nije potreban novac za garderobu, ovo je nama najneophodnija stvar - kaže Narandžić.

Dokumenti

Lista vaŽnih dokumenata

Vesti

Izbor korisnika usluge personalne asistencije u 2019
 Izbor korisnika usluge personalne asistencije u 2019
Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Kragujevac obaveštava zainteresovane potencijalne korisnike usluge personalne asistencije da je po osnovu potpisanog Ugovora o pružanju usluge personalne asistencije br.404-142/19-XII (od 19.aprila 2019.godine), izabran u sprovedenom postupku Javne nabavke broj 1.2.4/19 za pružaoca usluge personalne asistencije na teritoriji grada Kragujevca.
Ceo tekst...
Javni radovi NSZ 2018
Javni radovi NSZ 2018
U Centru za samostalni život OSI Kragujevac od 1.juna 2018.godine sprovode se javni radovi. Na javnim radovima angažovano je 6 osoba sa invaliditetom i 3 nezaposlene osobe sa evidencije NSZ – filijala Kragujevac.
Ceo tekst...
Primeni prvu pomoć – spasi život
Primeni prvu pomoć – spasi život
U saradnji Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Kragujevac i Edukativnog centra Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac, organizuje se obuka "Primeni prvu pomoć – spasi život".
Ceo tekst...


Zanimljivosti

Studija: Autizam se može dijagnostikovati već u drugoj godini detetova života
Studija: Autizam se može dijagnostikovati već u drugoj godini detetova života
Prema podacima iz studije evidentno je da su kod dece kojoj je kasnije dijagnostikovan autizam već u drugoj godini primećena odstupanja u motorici, komunikacijskim veštinama i socijalnoj interakciji
Ceo tekst...
Beč - najpristupačniji grad u Evropi za osobe sa invaliditetom
Beč - najpristupačniji grad u Evropi za osobe sa invaliditetom
Britanske dnevne novine "Dejli telegraf" pohvalile su Beč zbog ponude za korisnike kolica i proglasile ga jednim od najpristupačnijih gradova za osobe s invaliditetom.
Ceo tekst...
Asistivna tehnologija: Upravljanje kompjuterom ustima, jezikom ili obrazima
Asistivna tehnologija: Upravljanje kompjuterom ustima, jezikom ili obrazima
Džoz 2 (Jouse 2) je napredni USB računarski miš koji osobama sa invaliditetom daje mogućnost korišćenja napredne računarske tehnologije.
Ceo tekst...


Sport i razonoda

Stonoteniski turnir za osobe sa invaliditetom u Kragujevcu
Stonoteniski turnir za osobe sa invaliditetom u Kragujevcu
U okviru stonoteniske lige za osobe sa invaliditetom, u Kragujevcu je sedmi put zaredom organizovan Đurđevdanski turnir, u subotu 27.maja 2017.godine.
Ceo tekst...
Ekipa powerliftera predstavila rezultate i medalje sa svetskog i državnog prvenstva Knjaževcu
Ekipa powerliftera predstavila rezultate i  medalje sa svetskog i državnog prvenstva Knjaževcu
Utorak, 04. oktobar 2016.godineZa članove Kluba snage osoba sa invaliditetom “Aura“, koji su osvojili 16 medalja na nedavno održanom državnom i svetskom prvenstvu u powerliftingu u GPC Federaciji za osobe sa invaliditetom, predstavnici lokalne samouprave priredili su danas prijem u zgradi Gradske uprave.
Ceo tekst...
Izlet članova Centra za samostalni život OSI Kragujevac
Izlet članova Centra za samostalni život OSI Kragujevac
CSŽ OSI Kragujevac 20. septembra 2014. godine organizovao je celodnevni izlet za članove udruženja
Ceo tekst...