Centar za samostalni zivot osoba sa invaliditetom Kragujevac

Projekat o unapređenju partnerstva sa organizacijama civilnog društva

Grad Kragujevac jedan je od pet gradova u Srbiji potpisnika Memorandum o saradnji u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) koji finansira Evropska Unija, a sprovodi Razvojni program Ujedninjenih nacija (UNDP).
Projekat o unapređenju partnerstva sa organizacijama civilnog društva

Cilј ovog programa je jačanje participativne demokratije i EU integracija na Zapadnom Balkanu, kroz osnaživanje civilnog društva da aktivno učestvuje u donošenju odluka, kao i kroz unapređenje podsticajnog pravnog i finansijskog okruženja za civilno društvo. 

Memorandum su potpisali šef operacija i Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bizel, predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Steliana Nadera a u ime grada Kragujevca, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu dr Gordana Damnjanović.

Naredne dve godine, kroz ovaj projekat grad Kragujevac će dobiti finansijska sredstva za realizaciju javnog poziva za organizacije civilnog društva, a za pružanje efikasnih i efektivnih usluga u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, ili usluga prema prioritetima koje budu utvrdili koordinatori prilikom pripreme javnog poziva. Uz učešće 20 procenata lokalne samouprave, grad će imati raspoloživih 50 hilјada evra godišnje za programe i projekte od izuzetnog značaja, a po smernicama, unapređenoj proceduri a pre svega transparentnosti javnog poziva koji ćemo pripremati zajedno sa predstavnicima projektnog tima. To ne znači da će naša sredstva biti umanjena, već će postojeća finansijska sredstva koja grad izdvaja za unapređenje programa rada i projekata organizacijama civilnog društva, biti uvećana dodatnim finansijskim sredstvima, pod uslovima koji podrazumevaju potpunu transparentnost, unapređenu proceduru, ali i pravnu zaštitu uvođenjem dodatne zakonske regulative ukoliko se tokom programa uoče pravni nedostaci, objasnila je dr Gordana Damnjanović.

Značaj projekta ogleda se u tome što će nam omogućiti da finasiramo i sufinansiramo ideje od izuzetnog značaja za naš grad, a sa druge strane radićemo na polјu demokartije, transparentnosti i uvođenju pravnih procedura. Dr Gordana Damnjanović je navela i da ovaj projekat podrazumeva i uvođenje pooštrenih kontrola, evaluacije i monitoringa onih organizacija civilnog društva koja budu dobila finansijska sredstva po ovom programu.

Nikola Ribarić, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, koji je prisustvao potpisivanju u Beogradu je rekao da je učešće grada Kragujevca u Regionalnom programu lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu od velike važnosti za početak uspostavlјanje principa vrednovanja i merlјivosti efekata odobrenih projekata koji se plaćaju iz javnih izvora, odnosno novcem poreskih obveznika. Grad je jos uvek najveći donator nevladinih organizacija, a kroz ovaj projekat unapredićemo i definisati kriterijume trošenja i odobravanja budžetskih sredstava namenjenih civilnom sektoru čime se akcenat stavlјa na svrsishodnost odobrenih sredstava i efekat na krajnje korisnike, kazao je Ribarić. 

Pored Kragujevca, memorandum su potpisali Čačak, Dimitrovgrad, Paraćin i Šabac. Očekivanja su da se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, čija je ukupna vrednost za Srbiju 900.000 evra, sprovede najmanje 20 projekata za preko 3000 korisnika.

Dokumenti

Lista vaŽnih dokumenata

Vesti

Izbor korisnika usluge personalne asistencije u 2019
 Izbor korisnika usluge personalne asistencije u 2019
Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Kragujevac obaveštava zainteresovane potencijalne korisnike usluge personalne asistencije da je po osnovu potpisanog Ugovora o pružanju usluge personalne asistencije br.404-142/19-XII (od 19.aprila 2019.godine), izabran u sprovedenom postupku Javne nabavke broj 1.2.4/19 za pružaoca usluge personalne asistencije na teritoriji grada Kragujevca.
Ceo tekst...
Javni radovi NSZ 2018
Javni radovi NSZ 2018
U Centru za samostalni život OSI Kragujevac od 1.juna 2018.godine sprovode se javni radovi. Na javnim radovima angažovano je 6 osoba sa invaliditetom i 3 nezaposlene osobe sa evidencije NSZ – filijala Kragujevac.
Ceo tekst...
Primeni prvu pomoć – spasi život
Primeni prvu pomoć – spasi život
U saradnji Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Kragujevac i Edukativnog centra Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac, organizuje se obuka "Primeni prvu pomoć – spasi život".
Ceo tekst...


Zanimljivosti

Studija: Autizam se može dijagnostikovati već u drugoj godini detetova života
Studija: Autizam se može dijagnostikovati već u drugoj godini detetova života
Prema podacima iz studije evidentno je da su kod dece kojoj je kasnije dijagnostikovan autizam već u drugoj godini primećena odstupanja u motorici, komunikacijskim veštinama i socijalnoj interakciji
Ceo tekst...
Beč - najpristupačniji grad u Evropi za osobe sa invaliditetom
Beč - najpristupačniji grad u Evropi za osobe sa invaliditetom
Britanske dnevne novine "Dejli telegraf" pohvalile su Beč zbog ponude za korisnike kolica i proglasile ga jednim od najpristupačnijih gradova za osobe s invaliditetom.
Ceo tekst...
Asistivna tehnologija: Upravljanje kompjuterom ustima, jezikom ili obrazima
Asistivna tehnologija: Upravljanje kompjuterom ustima, jezikom ili obrazima
Džoz 2 (Jouse 2) je napredni USB računarski miš koji osobama sa invaliditetom daje mogućnost korišćenja napredne računarske tehnologije.
Ceo tekst...


Sport i razonoda

Stonoteniski turnir za osobe sa invaliditetom u Kragujevcu
Stonoteniski turnir za osobe sa invaliditetom u Kragujevcu
U okviru stonoteniske lige za osobe sa invaliditetom, u Kragujevcu je sedmi put zaredom organizovan Đurđevdanski turnir, u subotu 27.maja 2017.godine.
Ceo tekst...
Ekipa powerliftera predstavila rezultate i medalje sa svetskog i državnog prvenstva Knjaževcu
Ekipa powerliftera predstavila rezultate i  medalje sa svetskog i državnog prvenstva Knjaževcu
Utorak, 04. oktobar 2016.godineZa članove Kluba snage osoba sa invaliditetom “Aura“, koji su osvojili 16 medalja na nedavno održanom državnom i svetskom prvenstvu u powerliftingu u GPC Federaciji za osobe sa invaliditetom, predstavnici lokalne samouprave priredili su danas prijem u zgradi Gradske uprave.
Ceo tekst...
Izlet članova Centra za samostalni život OSI Kragujevac
Izlet članova Centra za samostalni život OSI Kragujevac
CSŽ OSI Kragujevac 20. septembra 2014. godine organizovao je celodnevni izlet za članove udruženja
Ceo tekst...